Share resipi yang simple/ringkas utk bulan puasa

Tomyam guna Rempah Adabi Putih

Betik Muda Masak Air
Bahan-bahan:
1 biji sedang betik muda buang kulit & dipotong kecil & hiris nipis
1 helai daun kunyit kecil dicarik & simpul
Sedikit daun selasih - petik daun & batang yg lembut saja
6 cawan air atau secukupnya (sesuka rasa)
Garam, gula atau serbuk perasa (secukup rasa)

Bahan dikisar kasar/tumbuk:
1 sdt biji lada hitam
Sedikit Ikan bilis (cuci/lembutkan)
Sedikit belacan (jika suka)
4-5 ulas bawang putih
8-10 ulas bawan merah
2 batang lada merah
2 batang lada hijau

Cara-cara:
1. Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk dan air ke dalam periuk dan masak sehinga mendidih.
2. Bila telah mendidih masukkan betik muda dan daun2 semuanya. Masak hingga betik lembut.
3. Bubuh perasa secukupnya sesuai selera masing-masing. Sedia dihidangkan panas-panas bersama nasi panas.

Resipi klasik ni.. lauk-lauk kampung cam nie...simple & nostalgia..sesuai gak tuk bulan posa..buka selera gitu!!!



Ikan Goreng Bawang Lada
Bahan-bahan:
Beberapa ekor ikan goreng garam kunyit (selar, kembong, etc)
1-1 labu bawang besar - didadu
2 biji lada hijau atau cili padi (jika suka pedas)} dihiris
2 biji lada merah }
1-2 biji limau kasturi
Kicap manis/masin (sukatan ikut suka)

Cara-cara:
1. Ikan goreng disusun dalam piring/pinggan.
2. Tabur bawang dadu, hirisan lada, bubuh kicap & perah limau.

Kalau jemu dengan lauk-pauk yang asyik itu itu je, tukar selera buat resipi yang simple nie sure boleh tambah berpinggan-pinggan nasi, lagi-lagi dengan nasi panas-panas berwap...hoi...



Kerang Goreng Kicap Cili Padi
Bahan-bahan:
1-1 ½ kg Kerang – bersihkan tak yah buang kulit
5-6 ulas bawang putih } ditumbuk hingga
8-10 biji cili padi kampung } hampir lumat
1 batang serai – dititik
½ cawan Kicap manis brand Kipas Udang or apa brand
¼ - ½ cawan air
3-4 biji limau kasturi – perah air, buang biji
Sedikit gula, garam
serbuk perasa (jika suka)
minyak secukupnya untuk menumis

Cara-cara:
1. Basuh/bersihkan kerang & toskan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih & cili padi sehingga naik bau tumisannya.
3. Masukkan serai yang dititk & kerang dan kacau ratakan bersama tumisan tadi.
4. Masukkan kicap, air, semua perasa & perahan limau serta kulit limau dan seimbangkan rasa (secukup rasalah). Kacau rata semuanya di dalam kuali dan tutup kuali sebentar. Biarkan di atas api sehingga kuahnya hampir kering dan kerang betul-betul masak. Sedia dihidangkan.

Resepi ringkas sedap dimakan begitu saja atau bersama nasi panas... wei... bertambah2 selera makan di bulan puasa...

No comments: